At klæde sit hjerte i festdragt

Kan man fejre påske, når kirken er lukket?

v. sognepræst Lene Riger-Kusk (4.4.2020)

I bogen ”Den lille prins” af Antoine de Saint-Exupéry møder en lille prins fra en fjern planet en eftertænksom og klog ræv, som bl.a. fortæller om vigtigheden af ritualer. Den lille prins ved ikke, hvad et ritual er, og ræven forklarer, at et ritual er det, ”der får en dag til at blive forskellig fra alle andre dage, en time forskellig fra alle andre timer”. Det er et tidspunkt, hvor man ”klæder sit hjerte i festdragt”.

Vi er vant til her i påsken at klæde ikke bare vort hjerte men også kirken i festdragt. For påsken er vi kristnes allerstørste højtid. I år er kirkebygningen dog lukket ligesom andre bygninger for at hindre spredning af covid-19 smitte, og vi kan derfor ikke klæde kirken i festdragt, som vi plejer. Men vi kan stadig klæde vort hjerte i påskefestdragt. For påskens budskab er ikke kun og alene afhængig af kirkebygningen.  

Da Jesus Kristus stod op af graven, var der ingen kirke. Det kom der først flere hundrede år senere. De ældste kirker i verden er fra det 3. århundrede. Og alligevel levede beretningen om Jesu Kristi opstandelse og spredte sig og nåede ud til mennesker rundt omkring.

For påskens budskab bæres ikke kun af kirkebygningen. Påskens budskab bæres også af ”levende stene”, af mennesker som dig og mig, der holder det i live ved at lytte til det og fortælle det videre. Du kan være med ved at finde en Bibel frem, måske en børnebibel eller en anden genfortælling og læse om påsken – det kan være for dig selv, eller det kan være for andre. Salmebogen har også en samlet fortælling om hele påsken, ”Vor Herre Jesu Kristi lidelseshistorie”, som findes bagerst i bogen. Radio og tv sender gudstjenester i påsken. Og så kan man finde påskeformidling rigtig mange steder på internettet – også for børn. Faktisk tror jeg ikke, at påskens budskab nogensinde er blevet båret ud og forkyndt videre på så mange forskellige måder og på så mange platforme som netop i år, hvor kirken er lukket.

Så selvom vi er mange, der i år savner at kunne komme i kirke, klædt i den festdrag som den plejer til påske, så er der rige muligheder for, at vi klæder vort eget hjerte i påskefestdragt.

Og helt uden festdragt er vore kirker så alligevel ikke. For her i Gunderup, Nøvling og Gistrup markerer vi påskens helligdage ved både at flage og ringe med kirkens klokker. Må det være med til at minde os om, at påskens budskab om liv og håb og ny begyndelse levede de første mange, mange år uden kirkebygninger, men båret af ”levende stene” som dig og mig.

Glædelig påske!