Nøvling Kirke er taget i brug igen

Kirken har været lukket fra den 1. juni - 26. november 2016, først og fremmest fordi varmeanlægget i kirken skulle udskiftes, men også andre ting i kirken er blevet renoveret/fornyet. 

Den mest markante nyskabelse i kirken er en ny lysekrone i koret, som er tegnet og udformet af kunstneren Jette Vohlert, Aarhus. Desuden har apsis (rummet bag altertavlen) fået et løft, så det i kan benyttes til samtale, stilhed og eftertanke. Disse nyskabelser er muliggjort af en arv til kirken.

Første søndag i advent blev kirken taget i brug igen. Biskop Henning Toft Bro prædikede ved en festlig gudstjeneste i en fyldt kirke.  

Nøvling Kirkes historie

Nøvling Kirke ligger højt lige vest for landsbyen Nøvling.

De ældste dele af kirken er koret og skibet, der er opført af granitkvadre i 1100-årene. Oprindelig havde kirken fladt bræddeloft, men i slutningen af middelalderen blev der indbygget hvælv i både kor og skib. I slutningen af middelalderen blev også tårnet opført.

Til kirken hørte oprindelig også en apsis, dvs. en halvrund udbygning på korgavlen, men den blev revet ned i middelalderen og i 1932 besluttede man at genopføre den i de oprindelige sten.

Indvendig er kirken restaureret flere gange gennem tiden, kor og skib i 1988 og senest våbenhuset som er blevet restaureret i år 2001.

Prædikestolen er af karnaptype og fremstillet omkring år 1600. Den er udsmykket med dydefigurer fra 1700-tallet.

Man ved ikke, hvordan Nøvling Kirkes altertavle så ud i katolsk tid, og man kan derfor ikke sige, om udskiftningen af den har noget at gøre med den gamle tavles religiøse udtryk. Den nuværende altertavle er en lutheransk fløjaltertavle med et maleri fra 1610. 

Døbefonten er det eneste, der er bevaret af kirkens oprindelige inventar. Den er hugget i granit og er på siderne udsmykket med fire flotte løver, der to og to har fælles hoved. Dåbsfadet er et sydtysk arbejde fra omkring 1550, dåbskanden er anskaffet i 1863.

Se Nøvling Kirke på Google Street View

Nøvling Kirke: goo.gl/maps/fbMuwJBx8zM2 eller søg efter "Nøvling Kirke" på maps.google.dk

Vedtægter for kirkegården

Du kan læse vedtægterne for Nøvling Kirkegård her.